University of Stuttgart, Germany, University Library "Vaihingen" facility, Reconstruction and Restoration Learning Centre

Vermögen und Bau Baden-Württemberg, Universitätsbauamt Stuttgart und Hohenheim, Germany
  • Architectural Work
    Performance / Services: 1 - 8
02 / 2017
The library as a modern place of learning
Two learning worlds have been created for Stuttgart university library on sites in the city centre and in Vaihingen, implementing requirements for learning and working in a contemporary way. In both buildings, the learning worlds have been accommodated in existing rooms. Their design is based on the respective architecture of the existing elements; for the city centre site, the open space effect and continuous ceiling with a strong outward effect and directed light strips has been retained. All-glass walls and flexible, light furniture correspond with the interior to be retained in teakwood and aluminium. Colourful accents are set by lounge furniture in strong blue tones. In Vaihingen, by contrast, the installations kept in white, anthracite and orange create clear structures. They match the architectural language of the 1970s, which is characterised by exposed concrete, visible ribbed ceilings and strong green tones. 100 modern workstations are now available to students in each location.