Projekte Detail EN

Photo: Rudi Meisel

Military Hospital Berlin
Master plan, Renovation and New Construction

Client: Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlin
Service: Architectural services, phases 1 – 9 HOAI
Completion: in phases from 10/1998 to 02/2013
Gross floor area: 21,043 m²

Urban Integration
The core question in developing the concept was: How does the military hospital define its future urban development image in Berlin, in light of the fact that it was absent for decades due to the political division of Germany? Hospitals and the federal armed forces – two topics that often have a negative connotation. The project concept reintegrates the hospital into the future development of the district as a defining element and facilitates access to the institution.

The isolated state of the hospital is eliminated. With its urban development orientation, the new construction of the examination centre for medical specialists defines the new accessibility in a clearly discernible form while serving as a sound barrier for the existing ward block. In conjunction with the first two storeys of the existing structure, which was purposefully integrated into the space concept, the new building forms a functional unit and helps separate patient streams.

Photo: Julia Otto

Military Hospital Berlin
Master plan, Renovation and New Construction

Client: Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlin
Service: Architectural services, phases 1 – 9 HOAI
Completion: in phases from 10/1998 to 02/2013
Gross floor area: 21,043 m²

Urban Integration
The core question in developing the concept was: How does the military hospital define its future urban development image in Berlin, in light of the fact that it was absent for decades due to the political division of Germany? Hospitals and the federal armed forces – two topics that often have a negative connotation. The project concept reintegrates the hospital into the future development of the district as a defining element and facilitates access to the institution.

The isolated state of the hospital is eliminated. With its urban development orientation, the new construction of the examination centre for medical specialists defines the new accessibility in a clearly discernible form while serving as a sound barrier for the existing ward block. In conjunction with the first two storeys of the existing structure, which was purposefully integrated into the space concept, the new building forms a functional unit and helps separate patient streams.

Photo: Heinle, Wischer und Partner

Military Hospital Berlin
Master plan, Renovation and New Construction

Client: Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlin
Service: Architectural services, phases 1 – 9 HOAI
Completion: in phases from 10/1998 to 02/2013
Gross floor area: 21,043 m²

Urban Integration
The core question in developing the concept was: How does the military hospital define its future urban development image in Berlin, in light of the fact that it was absent for decades due to the political division of Germany? Hospitals and the federal armed forces – two topics that often have a negative connotation. The project concept reintegrates the hospital into the future development of the district as a defining element and facilitates access to the institution.

The isolated state of the hospital is eliminated. With its urban development orientation, the new construction of the examination centre for medical specialists defines the new accessibility in a clearly discernible form while serving as a sound barrier for the existing ward block. In conjunction with the first two storeys of the existing structure, which was purposefully integrated into the space concept, the new building forms a functional unit and helps separate patient streams.

Photo: Julia Otto

Military Hospital Berlin
Master plan, Renovation and New Construction

Client: Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlin
Service: Architectural services, phases 1 – 9 HOAI
Completion: in phases from 10/1998 to 02/2013
Gross floor area: 21,043 m²

Urban Integration
The core question in developing the concept was: How does the military hospital define its future urban development image in Berlin, in light of the fact that it was absent for decades due to the political division of Germany? Hospitals and the federal armed forces – two topics that often have a negative connotation. The project concept reintegrates the hospital into the future development of the district as a defining element and facilitates access to the institution.

The isolated state of the hospital is eliminated. With its urban development orientation, the new construction of the examination centre for medical specialists defines the new accessibility in a clearly discernible form while serving as a sound barrier for the existing ward block. In conjunction with the first two storeys of the existing structure, which was purposefully integrated into the space concept, the new building forms a functional unit and helps separate patient streams.

Military Hospital Berlin
Master plan, Renovation and New Construction

Client: Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlin
Service: Architectural services, phases 1 – 9 HOAI
Completion: in phases from 10/1998 to 02/2013
Gross floor area: 21,043 m²

Urban Integration
The core question in developing the concept was: How does the military hospital define its future urban development image in Berlin, in light of the fact that it was absent for decades due to the political division of Germany? Hospitals and the federal armed forces – two topics that often have a negative connotation. The project concept reintegrates the hospital into the future development of the district as a defining element and facilitates access to the institution.

The isolated state of the hospital is eliminated. With its urban development orientation, the new construction of the examination centre for medical specialists defines the new accessibility in a clearly discernible form while serving as a sound barrier for the existing ward block. In conjunction with the first two storeys of the existing structure, which was purposefully integrated into the space concept, the new building forms a functional unit and helps separate patient streams.

▼ Projektinfo