Projekte Detail EN

Photo: Marco Müller

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Research Building for the 7-Tesla High Field MRI System

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 1 - 8 HOAI
Completion: 07/2008
Gross floor area: 1,317 m²

Restrained Force – Iron Filings and Magnetic Fields
A new building was designed for the only 7-Tesla high field MRI system currently devoted exclusively to cancer research. In addition to space for the tomography equipment itself, the building also provides working space for preparation and evaluation. A magnetic field strength of 7 Teslas is approximately equivalent to 150,000 times the strength of the earth’s magnetic field. A 250-tonne steel shell keeps the magnetic field in check. The new building is located as far as possible from the physical sciences institutes to the north in order to prevent disruption to their research.

The image of iron filings aligning themselves along the field lines of a magnet provided the design motif for the facade. Its metal slats offer different views in and out of the building from every angle. Despite its seemingly closed exterior appearance, the interior of the building is light and airy. An entry hall and staircase generate a defined separation between the space housing the tomography equipment and the regular working areas. More than just a gesture of invitation, it creates a space for socialisation, communication, exhibitions and lectures.

Sustainability
The most important contribution to energy conservation is the fact that the building is designed for long-term use: moveable steel internal supports and the lowering of the entire foundation permit the easy installation of new and larger equipment, while reconfigurable building plant modules allow the current spatial configuration to be modified to meet future needs. Further aspects of sustainability are the central heating and cooling system with reduced CO2 output, air conditioning of the work rooms with heat recovery (return flow from air conditioning equipment), controlled natural ventilation, fixed solar protection, the deployment of solar-protective glass and the very good A/V ratio. In order to minimise heat input, the preparation and evaluation areas on the north side were arranged in a functionally optimised manner.

Photo: Zooey Braun

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Research Building for the 7-Tesla High Field MRI System

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 1 - 8 HOAI
Completion: 07/2008
Gross floor area: 1,317 m²

Restrained Force – Iron Filings and Magnetic Fields
A new building was designed for the only 7-Tesla high field MRI system currently devoted exclusively to cancer research. In addition to space for the tomography equipment itself, the building also provides working space for preparation and evaluation. A magnetic field strength of 7 Teslas is approximately equivalent to 150,000 times the strength of the earth’s magnetic field. A 250-tonne steel shell keeps the magnetic field in check. The new building is located as far as possible from the physical sciences institutes to the north in order to prevent disruption to their research.

The image of iron filings aligning themselves along the field lines of a magnet provided the design motif for the facade. Its metal slats offer different views in and out of the building from every angle. Despite its seemingly closed exterior appearance, the interior of the building is light and airy. An entry hall and staircase generate a defined separation between the space housing the tomography equipment and the regular working areas. More than just a gesture of invitation, it creates a space for socialisation, communication, exhibitions and lectures.

Sustainability
The most important contribution to energy conservation is the fact that the building is designed for long-term use: moveable steel internal supports and the lowering of the entire foundation permit the easy installation of new and larger equipment, while reconfigurable building plant modules allow the current spatial configuration to be modified to meet future needs. Further aspects of sustainability are the central heating and cooling system with reduced CO2 output, air conditioning of the work rooms with heat recovery (return flow from air conditioning equipment), controlled natural ventilation, fixed solar protection, the deployment of solar-protective glass and the very good A/V ratio. In order to minimise heat input, the preparation and evaluation areas on the north side were arranged in a functionally optimised manner.

Photo: Zooey Braun

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Research Building for the 7-Tesla High Field MRI System

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 1 - 8 HOAI
Completion: 07/2008
Gross floor area: 1,317 m²

Restrained Force – Iron Filings and Magnetic Fields
A new building was designed for the only 7-Tesla high field MRI system currently devoted exclusively to cancer research. In addition to space for the tomography equipment itself, the building also provides working space for preparation and evaluation. A magnetic field strength of 7 Teslas is approximately equivalent to 150,000 times the strength of the earth’s magnetic field. A 250-tonne steel shell keeps the magnetic field in check. The new building is located as far as possible from the physical sciences institutes to the north in order to prevent disruption to their research.

The image of iron filings aligning themselves along the field lines of a magnet provided the design motif for the facade. Its metal slats offer different views in and out of the building from every angle. Despite its seemingly closed exterior appearance, the interior of the building is light and airy. An entry hall and staircase generate a defined separation between the space housing the tomography equipment and the regular working areas. More than just a gesture of invitation, it creates a space for socialisation, communication, exhibitions and lectures.

Sustainability
The most important contribution to energy conservation is the fact that the building is designed for long-term use: moveable steel internal supports and the lowering of the entire foundation permit the easy installation of new and larger equipment, while reconfigurable building plant modules allow the current spatial configuration to be modified to meet future needs. Further aspects of sustainability are the central heating and cooling system with reduced CO2 output, air conditioning of the work rooms with heat recovery (return flow from air conditioning equipment), controlled natural ventilation, fixed solar protection, the deployment of solar-protective glass and the very good A/V ratio. In order to minimise heat input, the preparation and evaluation areas on the north side were arranged in a functionally optimised manner.

Photo: Zooey Braun

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Research Building for the 7-Tesla High Field MRI System

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 1 - 8 HOAI
Completion: 07/2008
Gross floor area: 1,317 m²

Restrained Force – Iron Filings and Magnetic Fields
A new building was designed for the only 7-Tesla high field MRI system currently devoted exclusively to cancer research. In addition to space for the tomography equipment itself, the building also provides working space for preparation and evaluation. A magnetic field strength of 7 Teslas is approximately equivalent to 150,000 times the strength of the earth’s magnetic field. A 250-tonne steel shell keeps the magnetic field in check. The new building is located as far as possible from the physical sciences institutes to the north in order to prevent disruption to their research.

The image of iron filings aligning themselves along the field lines of a magnet provided the design motif for the facade. Its metal slats offer different views in and out of the building from every angle. Despite its seemingly closed exterior appearance, the interior of the building is light and airy. An entry hall and staircase generate a defined separation between the space housing the tomography equipment and the regular working areas. More than just a gesture of invitation, it creates a space for socialisation, communication, exhibitions and lectures.

Sustainability
The most important contribution to energy conservation is the fact that the building is designed for long-term use: moveable steel internal supports and the lowering of the entire foundation permit the easy installation of new and larger equipment, while reconfigurable building plant modules allow the current spatial configuration to be modified to meet future needs. Further aspects of sustainability are the central heating and cooling system with reduced CO2 output, air conditioning of the work rooms with heat recovery (return flow from air conditioning equipment), controlled natural ventilation, fixed solar protection, the deployment of solar-protective glass and the very good A/V ratio. In order to minimise heat input, the preparation and evaluation areas on the north side were arranged in a functionally optimised manner.

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Research Building for the 7-Tesla High Field MRI System

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 1 - 8 HOAI
Completion: 07/2008
Gross floor area: 1,317 m²

Restrained Force – Iron Filings and Magnetic Fields
A new building was designed for the only 7-Tesla high field MRI system currently devoted exclusively to cancer research. In addition to space for the tomography equipment itself, the building also provides working space for preparation and evaluation. A magnetic field strength of 7 Teslas is approximately equivalent to 150,000 times the strength of the earth’s magnetic field. A 250-tonne steel shell keeps the magnetic field in check. The new building is located as far as possible from the physical sciences institutes to the north in order to prevent disruption to their research.

The image of iron filings aligning themselves along the field lines of a magnet provided the design motif for the facade. Its metal slats offer different views in and out of the building from every angle. Despite its seemingly closed exterior appearance, the interior of the building is light and airy. An entry hall and staircase generate a defined separation between the space housing the tomography equipment and the regular working areas. More than just a gesture of invitation, it creates a space for socialisation, communication, exhibitions and lectures.

Sustainability
The most important contribution to energy conservation is the fact that the building is designed for long-term use: moveable steel internal supports and the lowering of the entire foundation permit the easy installation of new and larger equipment, while reconfigurable building plant modules allow the current spatial configuration to be modified to meet future needs. Further aspects of sustainability are the central heating and cooling system with reduced CO2 output, air conditioning of the work rooms with heat recovery (return flow from air conditioning equipment), controlled natural ventilation, fixed solar protection, the deployment of solar-protective glass and the very good A/V ratio. In order to minimise heat input, the preparation and evaluation areas on the north side were arranged in a functionally optimised manner.

▼ Projektinfo