Projekte Detail EN

Photo: Zooey Braun

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Reconception and Renovation High-Rise and Documentation Building

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 2 - 9 HOAI
Completion: 10/2010
Gross floor area: 42,180 m²

Future Research
The building complex of the DKFZ Heidelberg was erected in the years since 1972 according to plans by Heinle, Wischer und Partner. It comprises, among others, a high-rise building, documentation centre, radiology building, reactor building, animal laboratory, communication centre and the Institute for Applied Tumour Virology. In order to ensure the continuation of research work, the high-rise building and documentation centre underwent a total reconception and renovation. The three-storey documentation building was expanded by one storey.

The originally three-corridor floor plan of the laboratory areas is now two-corridor. This creates much deeper rooms, ensuring adequate natural light in the laboratories. The newly built administrative areas are designed for openness and transparency with sliding glass partitions. The communication zone with its consultation room, library and kitchenette functions as a meeting point for the entire floor and provides a place for discussion and reflection. The foyer on the ground floor was ”cleared out“ and offers a view of the interior courtyard.

Photo: Zooey Braun

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Reconception and Renovation High-Rise and Documentation Building

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 2 - 9 HOAI
Completion: 10/2010
Gross floor area: 42,180 m²

Future Research
The building complex of the DKFZ Heidelberg was erected in the years since 1972 according to plans by Heinle, Wischer und Partner. It comprises, among others, a high-rise building, documentation centre, radiology building, reactor building, animal laboratory, communication centre and the Institute for Applied Tumour Virology. In order to ensure the continuation of research work, the high-rise building and documentation centre underwent a total reconception and renovation. The three-storey documentation building was expanded by one storey.

The originally three-corridor floor plan of the laboratory areas is now two-corridor. This creates much deeper rooms, ensuring adequate natural light in the laboratories. The newly built administrative areas are designed for openness and transparency with sliding glass partitions. The communication zone with its consultation room, library and kitchenette functions as a meeting point for the entire floor and provides a place for discussion and reflection. The foyer on the ground floor was ”cleared out“ and offers a view of the interior courtyard.

Photo: Zooey Braun

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Reconception and Renovation High-Rise and Documentation Building

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 2 - 9 HOAI
Completion: 10/2010
Gross floor area: 42,180 m²

Future Research
The building complex of the DKFZ Heidelberg was erected in the years since 1972 according to plans by Heinle, Wischer und Partner. It comprises, among others, a high-rise building, documentation centre, radiology building, reactor building, animal laboratory, communication centre and the Institute for Applied Tumour Virology. In order to ensure the continuation of research work, the high-rise building and documentation centre underwent a total reconception and renovation. The three-storey documentation building was expanded by one storey.

The originally three-corridor floor plan of the laboratory areas is now two-corridor. This creates much deeper rooms, ensuring adequate natural light in the laboratories. The newly built administrative areas are designed for openness and transparency with sliding glass partitions. The communication zone with its consultation room, library and kitchenette functions as a meeting point for the entire floor and provides a place for discussion and reflection. The foyer on the ground floor was ”cleared out“ and offers a view of the interior courtyard.

German Cancer Research Centre Heidelberg (DKFZ)
Reconception and Renovation High-Rise and Documentation Building

Client: Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Foundation Management Board
Services: Architectural services, phases 2 - 9 HOAI
Completion: 10/2010
Gross floor area: 42,180 m²

Future Research
The building complex of the DKFZ Heidelberg was erected in the years since 1972 according to plans by Heinle, Wischer und Partner. It comprises, among others, a high-rise building, documentation centre, radiology building, reactor building, animal laboratory, communication centre and the Institute for Applied Tumour Virology. In order to ensure the continuation of research work, the high-rise building and documentation centre underwent a total reconception and renovation. The three-storey documentation building was expanded by one storey.

The originally three-corridor floor plan of the laboratory areas is now two-corridor. This creates much deeper rooms, ensuring adequate natural light in the laboratories. The newly built administrative areas are designed for openness and transparency with sliding glass partitions. The communication zone with its consultation room, library and kitchenette functions as a meeting point for the entire floor and provides a place for discussion and reflection. The foyer on the ground floor was ”cleared out“ and offers a view of the interior courtyard.

▼ Projektinfo