Projekte Detail EN

Photo: Jens Willebrand

Art Collection North Rhine-Westphalia "K 20", Düsseldorf
Expansion and Renovation of Museum Building from the 1980s

Client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW Düsseldorf
Service: Architectural services, phases 6 – 8 HOAI
Completion: 06/2010
Gross floor area: 19,259 m²

The Cultural Facility
The building of the Art Collection North Rhine-Westphalia - known as "K 20" - on the Grabbeplatz in Düsseldorf was erected in 1986 according to plans by the Dissing+Weitling architectural firm, Copenhagen. It has become a major cultural centrepiece. The distinctively wavelike building was expanded with a 50-metre-long T-shaped addition at the back. The current foyer was redesigned and a ticket counter, bookshop and exhibition space added. In addition, the delivery areas were completely renovated and the infrastructure of the museum adapted to meet modern curatorial standards for works of art.

The Danish architectural firm of Dissing+Weitling was entrusted with planning the project. Finishing the expansion and renovation of the existing building from the ground up were carried out by Heinle, Wischer und Partner. Their objective was the creation of large, multifunctional and most of all well-lit spaces, able to most effectively showcase both new media and classic exhibitions. The ceilings of the spaces are clad with convex arched plastic sheathing and permit bright daylight to shine in.

Photo: Jens Willebrand

Art Collection North Rhine-Westphalia "K 20", Düsseldorf
Expansion and Renovation of Museum Building from the 1980s

Client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW Düsseldorf
Service: Architectural services, phases 6 – 8 HOAI
Completion: 06/2010
Gross floor area: 19,259 m²

The Cultural Facility
The building of the Art Collection North Rhine-Westphalia - known as "K 20" - on the Grabbeplatz in Düsseldorf was erected in 1986 according to plans by the Dissing+Weitling architectural firm, Copenhagen. It has become a major cultural centrepiece. The distinctively wavelike building was expanded with a 50-metre-long T-shaped addition at the back. The current foyer was redesigned and a ticket counter, bookshop and exhibition space added. In addition, the delivery areas were completely renovated and the infrastructure of the museum adapted to meet modern curatorial standards for works of art.

The Danish architectural firm of Dissing+Weitling was entrusted with planning the project. Finishing the expansion and renovation of the existing building from the ground up were carried out by Heinle, Wischer und Partner. Their objective was the creation of large, multifunctional and most of all well-lit spaces, able to most effectively showcase both new media and classic exhibitions. The ceilings of the spaces are clad with convex arched plastic sheathing and permit bright daylight to shine in.

Photo: Jens Willebrand

Art Collection North Rhine-Westphalia "K 20", Düsseldorf
Expansion and Renovation of Museum Building from the 1980s

Client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW Düsseldorf
Service: Architectural services, phases 6 – 8 HOAI
Completion: 06/2010
Gross floor area: 19,259 m²

The Cultural Facility
The building of the Art Collection North Rhine-Westphalia - known as "K 20" - on the Grabbeplatz in Düsseldorf was erected in 1986 according to plans by the Dissing+Weitling architectural firm, Copenhagen. It has become a major cultural centrepiece. The distinctively wavelike building was expanded with a 50-metre-long T-shaped addition at the back. The current foyer was redesigned and a ticket counter, bookshop and exhibition space added. In addition, the delivery areas were completely renovated and the infrastructure of the museum adapted to meet modern curatorial standards for works of art.

The Danish architectural firm of Dissing+Weitling was entrusted with planning the project. Finishing the expansion and renovation of the existing building from the ground up were carried out by Heinle, Wischer und Partner. Their objective was the creation of large, multifunctional and most of all well-lit spaces, able to most effectively showcase both new media and classic exhibitions. The ceilings of the spaces are clad with convex arched plastic sheathing and permit bright daylight to shine in.

▼ Projektinfo